יום עסקים (יום עבודה) – איך מחושבים ימי עסקים בעולם הצרכנות?
עושים קניות? חותמים על הסכמים? מבצעים עסקאות? לעיתים מדברים במונחים של יום עסקים (יום עבודה) או אפילו כמה ימי עסקים וחשוב להבין את המשמעות. לא לכולם ברור מה הכוונה ומה המשמעות.
הנה מידע מקיף בנושא.
מהו יום עסקים?
יום עסקים או יום עבודה, הוא יום שבו גורם מסויים קובע או נקבע לגביו, כי יום זה הגוף פועל במתכונת מלאה או חלקית, ונותן שירות או מוכר מוצרים. בעצם, מדובר על ימי פעילות של עסק או גורם אחר.
החוק בישראל לא מגדיר במפורש מהו יום עסקים באופן כללי, שלגבי הפעילות הכללית בישראל. קיימים הוראות חוק שונות המתייחסות לנושאים שונים כמו בנקאות, פיננסים, צרכנות ועוד.
לפיכך, יום עסקים בתחום הבנקאות לא בהכרח כמו שהוא נקבע לגבי תחום הצרכנות. זאת לאור העובדה שגם עוסק מסויים יכול לקבוע לגביו מהם ימי העסקים שלו ומהם לא.
המשמעות היא שצריך להבין את הסוגים השונים הקיימים בישראל.
יום עסקים לפי פרשנות
כאשר אין הסבר או אין הגדרה לגבי יום עסקים, אז ההסבר והחישוב נעשה לפי חוק הפרשנות בישראל. כאשר מחשבים תקופה של ימי עסקים:
- אם מדובר על תקופה קצובה (לפי מס' ימים או שבועות) – אותו יום לא מובא במניין מספר הימים בתקופה.
- ימי מנוחה או פגרה או שבתון – כן נכללים בחישוב הימים בתקופה, אלא אם הם הימים האחרונים בתקופה.
- אם מדובר על תקופה קצובה (לפי מס' חודשים או שנים) – התקופה מסתיימת בחודש האחרון באותו מספר יום בחודש. אם אין יום כזה, אז סוף החודש.
יום עסקים נכנס לתוקף בחצות ויוצא עד חצות ביום לאחריו.
עוד חשוב להוסיף כי במקרה של חוזה אחיד שבו לא נקבע פירוש ברור, אם הסעיפים ניתנים לפירושים שונים, אז הפירוש המקובל יהיה לרעת מי שניסח אותו, כלומר לטובת הצד השני.
לדוגמה:
צרכן קנה מוצר אלקטרוני ביום שישי והחזיר אותו כעבור 15 ימים ביום ראשון. בעל העסק טוען כי עברו 14 ולא ניתן להחזיר את המוצר.
מי צודק?
הצרכן. כי הצרכן היה אמור להחזיר את המוצר עד יום שישי, אולם יום הרכישה לא נכלל ולכן הצרכן אמור להחזיר את המוצר עד יום שבת. אולם, יום שבת הוא יום מנוחה אחרון בתקופה ולכן הוא לא נחשב – לכן הצרכן יכול להחזיר את המוצר עד סוף יום ראשון.
יום עסקים בנקאי
במקרה של צרכנות בנקאית, הפיקוח על הבנקים קבע מהם ימי עסקים במערכת הבנקאית אצל התאגידים הבנקאיים.
יום עסקים בנקאי הוא כל יום, אך לא אלה: יום שבת, 2 ימי ראש השנה, יום כיפור וערב כיפור, 2 ימי סוכות, חג פורים, 2 ימי פסח, יום העצמאות, יום שבתון, חג שבועות, תשעה באב.
יום העסקים רגיל ומלא מתחיל במועד פתיחת סניפי הבנק ועד השעה 18:30. יום עסקים מקוצר מסתיים בשעה 14:00 (ימי שישי ויום לפני יום הכתוב בפסקה קודמת). עם זאת, ערב שבתון, ערב פורים, ערב תשעה, היום שלפני ערב כיפור – אלו ימי עסקים מלאים.
המפקח על הבנקים יכול לקבוע ימים ושעות חריגות. אבל, הבנקים יכולים לקבוע לגבם כי סוף יום העסקים היא שעה אחרת, עד אותה שעה ככתוב מקודם.
פעולה שמבוצעת לפני תום יום העסקים נחשבת כאילו בוצעה באותו יום, ואם נעשה לאחר תום יום העסקים אז נחשבת כאילו בוצעה ביום העסקים הבא.
לדוגמה:
צרכן הפקיד צ'ק ביום רביעי בבוקר, מתי יהיה הכסף זמין?
הזיכוי נעשה לאחר תום 3 ימי עסקים ולכן הכסף יהיה נגיש לצרכן ביום ראשון בשבוע שלאחר מכן, לאחר תום יום העסקים.
יום עסקים בפנסיה ובביטוח
במקרה של מוצרי פנסיה וביטוח, יום עסקים לפי החוק המיועד הוא כל יום עסקים של תאגיד בנקאי וגם בתנאי שהוא לא ערב מועד ישראל לפי פקודת סדרי שלטון במשפט.
רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון קבעה כי ימי עסקים בפנסיה ובביטוח הם כל יום, אך לא ימים אלו: יום שישי, יום שבת, ערב ראש השנה, 2 ימי ראש השנה, יום כיפור וערב כיפור, 2 ימי חג סוכות ו-2 ערבי חג, פורים, 2 ימי פסח ו-2 ערבי חג, יום העצמאות, יום שבתון, חג שבועות, תשעה באב.
יום עסקים ומתחיל ומסתיים כמו יום בנקאי עד 18:30. אין יום מקוצר.